Blogi

Kokoamme kattavaa tietopankkia poraamiseen ja muuhun alaan liittyvään tietouteen.

Onko sinulla aihe mielessä mitä olisi hyvä käsitellä? Ota rohkeasti yhteyttä ja ehdota, kysy tai anna palautetta.

Raikasta sisäilmaa painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Julkaistu 9. helmikuuta 2021

Oletko sinäkin joutunut työskentelemään tilassa, jossa on huono sisäilma?

Etätyöskentely on kasvanut ja kotona sisätiloissa oleskellaan pidemmän aikaa, kuin aikaisemmin. Joudutko avaamaan välillä ikkunaa saadaksesi raitista ilmaa ja virkistyäksesi? Huonoon sisäilmaan voi tottua eikä välttämättä itse edes huomaa huonon sisäilman aiheuttamia ongelmia, joita on mm. väsymys. Päivänokoset sohvalla onkin monelle tuttua mutta siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota oletko väsynyt kotiin tullessa vai iskeekö väsymys vasta kotona? Voimme kertoa omakohtaista kokemusta huonosta sisäilmasta sekä rintamamiestalosta, jossa otettiin koekäyttöön painovoimaiseen ilmanvaihtoon tarkoitettu Scanoffice Oy:n markkinoima MOBAIR 2030S -tuloilmalaite. Ilmanvaihtoa tehostamalla saat helposti raikasta ilmaa kotiisi, työpaikallesi tai mökillesi. Kotimaiset, edulliset Mobair-korvausilmalaitteet tuottavat raikasta suodatettua korvausilmaa huoneistoon vedottomasti vuoden ympäri. Laitteita on myynnissä/esillä myymälässämme, Kievarinkatu 7, 79100 Leppävirta.

Huono sisäilma työpaikalla

Meilläkin oli vuosia sitten työtila, jossa oli todella huono sisäilma, oven avatessa huoneessa leijaili tunkkainen ja homeen haju melkein heti nenään. Tilaan tehtiin koneellinen poistoilma ja korvausilma kanavat seiniin, ettei poisto aiheuta lisää ongelmia ottamalla korvausilmaa seinärakenteista tai mistä sitä sattuisi saamaan. Huono sisäilma näkyi aika nopeasti työtehokkuuden laskuna ja ikkunoita ja ulko-ovea piti pitää auki, joka aiheutti lisää ongelmia, jotka tulivat taas pihalla olevasta hiekkamaasta joka pölisi kuorma-autojen liikkuessa pihamaalla. Huono sisäilma sairastuttaa salakavalasti, jatkuva sairastelu ja päänsärky oli niin arkipäiväistä ettei siihen itse osannut enää kiinnittää huomiota, oli normaalia kärsiä päänsärystä ja huonosta olosta. Vasta,kun asiakkaamme alkoi puhua" Oletko huomannut, että olet koko ajan kipeänä tai jonkinlainen flunssa päällä?"  Tilassa kokeiltiin myös otsonointia, joka hieman helpotti tilannetta. Tiloissa pystyi käyttämään Sisäilmanpuhdistin Micro Reme - otsonaattoria. Lopulta ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin joko rakentaa uudet tilat tai etsiä uudet tilat, jotka löytyikin yllättäen Leppävirran keskustasta. Työpaikan hyvällä sisäilmalla on vaikutusta työolojen terveellisyyteen, työyhteisön työilmapiiriin ja toimivuuteen sekä työn tuottavuuteen.

MOBAIR 2030S Tuloilmalaite

Monessa vanhemmassa talossa on tuttu ns. mummolan haju, joka on aavistuksen tunkkainen ja seisovan sisäilman ominaishaju ja aiheuttaa reaktion,että ikkunaa pitäisi avata ja saada raitista ilmaa tilalle. Haju ei välttämättä ole merkki hometalosta, jota ei kannata heti säikähtää ja tuomita taloa purettavaksi. Todennäköisesti kyseessä on vanhempi talo, josta puuttuu korvausilmakanavat. Monesti näistä onkin tullut mielikuva,että lattialla on niin kova vedontunne, että villasukat pyörivät jalassa. Seinästä saattaakin löytyä vanhanaikainen pyöritettävä seinälautanen, joka tosiaan aiheuttaa vedontunnetta. Vanhanaikainen ohjeistus,että ikkunoista voi ottaa tiivistettä pätkän pois - onkin vanhempien ihmisten ohje korjaukseen, nykyisin tiedetään ettei kyseinen tiivisteen pätkän poistaminen ole riittävä tuloilmalle.  2 henkilön vaatima tarve on 100mm reiästä tuleva määrä korvausilmaa, mikäli tilassa on takka tai leivinuuni tai saunan kiuas (seinän läpilämmitettävä) onkin hyvä muistaa, että kyseinen lämmönlähde vie koko tilan tuloilman palaakseen kunnolla. Nollaenergiataloissa saattaakin olla ongelma, ettei takka meinaa palaa kunnolla vaan tupruuttavat savua sisälle ja syttyvät huonosti, kyseinen tuloilman puuttuminen saattaakin olla siis ongelma aiheuttaja. 

Omakohtaiset kokemuksemme ovatkin omasta rintamamiestalostamme, joka on rakennettu 1963. Taloon teimme massiiviset remontit ja talo käytännössä rakennettiin uudestaan,taloon jäi vain runko ja välipohjat vanhaa taloa. Taloa remontoitiin 2 v ja piha-aluetta toiset 2 v. (Kuvassa talon alkuperäinen kunto ennen remonttia)

talon kuva.JPG

Ensimmäinen remonttiin vaikuttava asia oli sisäilma. Emme halunneet "pilata" vanhaa taloa laittamalla koneellista ilmanvaihtoa ja rakentaa taloa nollaenergiataloksi. Päädyimme ratkaisuun, että talon seinät jätetään hengittäviksi, johon vaikuttaa sisällä käytettävät materiaalit ja otamme kokeilu mielessä Mobair-tuloilmalaitteet ja kosteisiin tiloihin asennetaan koneellinen poisto. Samalla päivitimme taloon lattialämmityksen ja lämmitys hoituu jatkossa maalämmöllä ja keittiö- olohuoneeseen muurattiin Nunna - leivinuuni. Alakertaan asennettiin vanhoihin tuloilma - aukkoihin Mobairit ja keskikerroksessa tehtiin uudet reiät ja sähköt laitteelle. Laite otettiin koekäyttöön omaan taloomme, jotta näemme miten se oikeasti toimii ja tarvittaessa voidaan käydä kotonamme katsomassa asennettua laitetta ja kuunnella laitteen ääntä, kun tuuletin pyörii sekoittaen kylmän ja lämpimän huoneilman. Laitteet oli helpot asentaa ja sähkönkulutus on olematonta.

mobair-2030s-550x550.jpg

Laitekokemukset 4 v ajan ovat olleet positiiviset tähän talveen 2021 asti. Talvipakkasilla huomasimme kylmän ilman tulevan laitteesta läpi ja alapuolella istuessa sohvalla, oli epämiellyttävä istua, kun kylmä kävi todellakin laitteesta. Tätä ihmettelimme, mitä ihmettä laitteelle on tapahtunut? Syykin löytyi omien kokemuksien kautta ja oma säästäminen paljastui ongelman syyksi. Laitteisiin suositellaan suodattimen vaihtoa 1 - 2 kertaa vuodessa ja usean vuoden olimme käyttäneetkin Scanofficen markkinoimaa suodatinta mutta viime kesänä asiakkaiden palautteiden myötä otimme kokeiluun halpa suodatinmallin ja pestävän suodattimen. Halpa hinta - ja laatu ei taaskaan ollut hyvä ratkaisu! Kokeilu mielessä laitoimme pestävän suodattimen ja sen sisälle ostamamme halpa suodattimen, josta huomaa pakkasten tullessa, että kylmä tulee vieläkin läpi. Keskustellessamme Scanofficen edustajan kanssa, kerroin huomaamastani ongelmasta ja voiko vika olla oikeasti suodattimessa. Kyllä tieto vahvistettiin, halpa suodatin valmistetaan eri materiaalista ja laskee enemmän ilmaa läpi joka aiheuttaa kylmän tunteen. Nyt osaammekin suositella, että talvelle kannattaa vaihtaa AINA Scanofficen oma suodatinmalli ja laite toimii moitteettomasti ja oikein..eikä tulee turhaa puhetta, että kyseisessä laitteessa on vika. Syyllinen olin minä itse omilla säästö hankinnoillani.