Blogi

Kokoamme kattavaa tietopankkia poraamiseen ja muuhun alaan liittyvään tietouteen.

Onko sinulla aihe mielessä mitä olisi hyvä käsitellä? Ota rohkeasti yhteyttä ja ehdota, kysy tai anna palautetta.

Vesikaivo mökille?

Julkaistu 21. heinäkuuta 2021

Tänäkin vuonna on tullut poikkeuksellisen paljon kyselyjä vesikaivojen porauksista mökkikäyttöön. Monella mökillä onkin kantovesi ja vesistö lähellä, jossa juomavesi on kannettu kanisterilla ja saunomisvesi järvestä. Itsekin olemme siirtyneet koronan myötä mökkeilyyn ja ostimme oman mökin jota emme olleet edes haaveilleet. Oma mökkimme on suolammen äärellä jossa vedenlaatu on humuspitoinen ja omat kokemukset suoperäisillä alueilla on olleet huonot eikä porattuihin kaivoihin ole saanut kunnollista vettä. Useinhan asiakas ei ymmärrä, että eihän se porausyrittäjän syy ole jos kaivoon ei saa laadultaan juomakelpoista vettä. Aina se ei kuitenkaan ole asiakkaallekaan ihan niin itsestään selvä asia. Ensimmäisen syksyn seurailimme vedenlaatua lammessa ja tummaahan se todellakin oli, muutamia kokeiluja piti tehdä jo ihan oman työnsä puolestakin. Ensimmäisenä kokeilimme Jalovesi tornituotetta, jota on ollut kivijalkamyymällässämme esillä ja myynnissäkin, tosin muovisena eikä RST:na kuten kuvassa.

Kyseinen suodatin toimii omalla paineella ja vesi voidaan suodattaa kantovedellä. Sisällä on 2 suodatinta jotka puhdistavat vettä ja alasäiliöön tulee puhdistettu vesi. Suolampi vesi on väriltään ruskeaa ja sisältää paljon humusainesta, avattuani yläkantta haju oli kyllä melkoinen ja tuli heti mielikuva etten halua edes maistaa puhdistettua vettä. Totesin ettei tämä ehkä ollut kuitenkaan hakemamme ratkaisu vedenpuhdistukselle. Yllättävää onkin ollut, kun kyseessä on mökki jossa ei ole vesiputkia sisälle ja ollaan kantoveden varassa, on veden käyttö tosi vähäistä verrattuna jos vesi tulisi normaalisti hanasta ja suihkusta. Mietimme vaihtoehtona: rengaskaivo ennemmin kuin porakaivoa, johon todennäkösesti ei tule hyvä vedenlaatu, jos ratkaisu olisi vesipostina, siihen ei ole suodattimia puhdistukseen. Kokeilimme lampeen myös viiraa ja rantahiekkaa tehden paremman uimarannan, joka puhdisti rannassa vedenlaatua melkein kirkkaaksi joka näkyykin nyt pohjaan asti matalemmissa kohdissa, rannassa uikin nyt paljon pieniä kaloja. Teimme vielä lisäpuhdistuksen rantavedelle jossa kokeellisena asensin kalkkikivihiekkaa suihkulähteen aluskaukaloon ja tein siihen reikiä jotta vesi kiertää kalkkikiven kautta ja tulee suihkulähde pumpulle joka pumppaa sitä lampeen takaisin. Tuntui, että vesi kirkastui vielä lisää tai sitten se on vain silmänlumetta :) Suolampi on lähdepohjainen, joten uidessa lammessa tuntuu paljon kylmiä virtauskohtia sekä vasta puolen rannalla on lähde. Kävimme viime syksynä avaamassa lähteeltä ojan, kertyneistä puunlehdistä ja oksista, jolloin lähteestä alkoi kova virtaus kirkkaan näköistä vettä lampeen. Hienoa, ainakin vesi alkaa vaihtua lammessa reilummin kuin aikaisemmin. Toinen ongelma on ollut alajuoksulla majavan padot 2 kpl joita pitää käydä välillä purkamassa pois edestä.

Tänä vuonna olikin oikein kunnon kuukauden hellejakso, jolloin lammen vesi nousi + 27 - 29C joten lämmintä se todellakin oli! Kokeemme vedenlaadun puhdistamiseen jatkuu, asensimme järveen järvivesisuodattimen joka poistaa humuksen vedestä. Kyseisiä suodattimia löytyy mm. K-rautakaupoista hyllytavarana eikä ole edes hinnankiroissa verrattuna käyttöikään, jota kerrottiin olevan peräti 1 vuosi per suodatin jos välillä puhdistaa irtoainekset suodattimesta. (tämän kertoi kokeneempi Caravan alueen hoitaja, joka käyttää kyseisiä suodattimia)

Saunan vettä olemme nyt koemielessä puhdistaneet ensin järvivesisuodattimella ja sitten jalotornin suodattimella ja vesi kyllä puhdistuu huomattavasti kirkkaammaksi eikä haise enää pahalle. Lammen vedessä on muutenkin mullan haju, joka välillä uidessakin käy nenään.

Toistaiseksi lammessa ei ole havaittu sinilevää jota tarkisteltiin myös testeillä ja vesitestiliuskoillakin varmuuden vuoksi. Päätimme kuitenkin varuilta ottaa pajunoksan ja katsoa näyttääkö se vesikaivon paikkaa... takapihalla oksa taipuikin ja koemielessä kaivoimme sinne 3m syvän kaivannon ja asensimme kaivohiekan sekä betonirenkaat, jännityksellä seuraamme tuleeko sinne vettä ja minkälaatuista vesi lopulta on. Tarkoitus on vielä puhdistamismielessä laittaa rengaskaivoon kaivokalkkia joka puhdistaa entisestään vettä ja korjaa veden PH-arvoa. On olemassa myös TRIO järvivesisuodatin systeemi jossa pystyy järvivedestä tekemään ihan juomakelpoista 3.n suodattimen ja Uv-valon myötä, toki rajoitteita on sinilevän suhteen. 

Seurailehan kokeilujamme miten saamme puhdasta vettä mökille jossa ei ole käytössä painevettä, aihe on hyvinkin ajankohtainen kuivan kesän myötä ja paljon on yhteydenottoja tullutkin kuivuneisiin rengaskaivoihin liittyen, ikävä kyllä tälle vuotta emme pysty ottamaan tilauskantaan uusia vesikaivoja, olemme ruuhkautuneet maalämpökaivoporauksien myötä ja vesikaivoja olemme aikaisemminkin tehneet vain täyteporauksina tai mikäli samalla tontilla on maalämpö ja vesikaivoporaus